Ustanova p. Stanislava Škrabca podelila štipendije 21. generaciji svojih štipendistov

V Ljubljani, 16. 10.2024

Škrabčeva ustanova je ob mednarodnem dnevu slovarjev na slovesnosti pod okriljem Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša podelila štipendije za študijsko leto 2024/2025 5 izbranim študentom slovenistike, slavistike, primerjalnega in splošnega jezikoslovja ter študentu, članu Slovenske province Sv. Križa. Štipendije sta podelila ministrica za kulturo RS dr. Asta Vrečko in predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša dr. Kozma Ahačič.

Ustanova patra Stanislava Škrabca od leta 2003 podeljuje študijske štipendije odličnim magistrskim in doktorskim študentom slovenistike, slavistike, klasične filologije ter splošnega in primerjalnega jezikoslovja ter nagrajuje jezikoslovce-sloveniste za njihove izjemne dosežke na področju slovenističnega jezikoslovja. Od ustanovitve do danes je ustanova podelila že 135 štipendij izbranim študentom ter za znanstvene presežke nagradila akad. prof. dr. Jožeta Toporišiča, Janka Modra, prof. dr. Martino Orožen, izr. prof. dr. Majdo Merše,  prof. dr. Marka Snoja, prof. dr. Alenko Šivic-Dular, prof. dr. Andrejo Žele, izr. prof. dr. Mateja Šeklija ter podjetje Amebis.

Letos pet štipendistov
Po izboru strokovne komisije v sestavi dr. Marca L. Greenberga, dr. Januške Gostenčnik ter Miroslava Romiha in dr. Petra Holozana so štipendije prejeli perspektivi magistrski in doktorski študenti izbranih študijskih smeri, ki se ob svojih odličnih študijskih rezultatih lahko pohvalijo tudi z aktivno udeležbo na strokovnih in znanstvenih konferencah ter objavami v znanstveno strokovnih publikacijah. Ti so Rok Kuntner, doktorski študent primerjalnega indoevropskega jezikoslovja na Katedri za  primerjalno jezikoslovje na Oddelka za stare jezike in kulture Univerze v Würzburgu; Pia Rednak, doktorska študentka na programu Primerjalni študij idej in kultur na Podiplomski šoli ZRC SAZU, smer: leksikologija, leksikografija, slovničarstvo; Nejc Robida, doktorski študent Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, in Blaž Šoba, magistrski študent primerjalnega slovanskega jezikoslovja in primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.
Škrabčeva ustanova namenja eno štipendijo za doktorski študij študentom članom Slovenske frančiškanske province sv. Križa. V letošnjem študijskem letu jo je prejel brat Jan Dominik Bogataj, doktorski študent patrističnih znanosti na Institutum Patristicum Augustinianum na univerzi Pontificia Universitas Lateranensis v Rimu.

Na podelitvi štipendij Ustanove p. Stanislava Škrabca je zbrane nagovoril soustanovitelj ustanove Janez Škrabec, štipendija pa sta prejemnikom izročila ministrica za kulturo RS dr. Asta Vrečko in predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša dr. Kozma Ahačič. Podelitev je sledila slovesnosti ob 10-letnici portala Fran, ki velja eden za najuspešnejših jezikovnih portalov na spletu, ter predstavitvi novega večjezičnega portala Franja. Po podelitvi štipendij pa so zbrani prisluhnili pogovoru o pomenu slovarjev. Pogovor, na katerem so sodelovali Ivana Djilas, Anja Štefan in Marko Pokorn, je vodil Boštjan Narat.


Zasebna podpora dosežkom na področju jezikoslovja
Ustanovo p. Stanislava Škrabca sta kot spodbudo za študij, raziskovanje in promocijo slovenskega jezika ustanovila Janez Škrabec in Slovenska frančiškanska provinca Sv. Križa leta 2003. Od tedaj dalje se sklad financira s pomočjo donacij slovenskih podjetij in posameznikov, ki se zavedajo vseobsegajočega pomena maternih jezikov in jezikoslovja nasploh.


Podpirajo nas